KONFERENCIJA O RADU VIJEĆA UČENIKA BOSNE I HERCEGOVINE
U ponedjeljak 13. maja 2013. godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je konferencija na kojoj su  prezentirani rezultati rada Mreže Vijeća učenika BiH. Konferencija je organizirana  u saradnji sa Komisijom za koordinaciju pitanja mladih u BiH, OKC-om iz Banja Luke i ACED-om. U ime Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH prisutnim učesnicima se obratila  predsjednica Komisije Mirjana Nikolić, te tom prilikom predstavila rad Komisije u proteklom periodu, te istakla plan za buduće aktivnosti. Na konferenciji su se obratili  i  Federalni ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić, Damir Marjanović iz Sarajevskog kantona, Mirko Trifunović iz Zeničko-dobojskog kantona, Zlatko Hadžiomerović iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Nela Sladojević iz Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Vlade RS. Učenici iz svih krajeva BiH su na postavljena pitanja ministrima nadležnim za mlade dobili odgovore i obećanja na neka konkretna pitanja kako bi unaprijedili položaj srednjoškolaca na prostoru cijele BiH. Na kraju konferencije učenici su predstavili drvenu štafetu napravljenu u obliku BiH, te su izrazili nadu da će se svake godine organizirati štafeta za učenike u saradnji sa Komisijom za koordinaciju pitanja mladih u BiH i svih ministarstava nadležnih za pitanja mladih u cijeloj BiH, kako bi zajedničkim radom unaprijedili položaj srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.
Konferencija o radu vijeća učenika BiH
 
Konferencija o radu vijeća učenika BiH 
 
Konferencija o radu vijeća učenika BiH 

 
 
Trening „Priprema aplikacija za program Mladi u akciji“
Krajem februara 2013. godine počela je realizacija jednogodišnjeg projekta „Podrška Bosni i Hercegovini (BiH) u specifičnim programima Evropske unije (EU): MEDIA 2007, Kreativna Evropa, Cjeloživotno učenje, Mladi u akciji i PROGRESS“. Partneri u realizaciji ovog projekta koji finansira Evropska unija, su: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine,  Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH, Direkcija za Evropske integracije Bosne i Hercegovine (DEI) i EPRD konzorcijum. Cilj projekta je pružiti podršku institucijama BiH i potencijalnim aplikantima iz BiH da uzmu veće učešće u specifičnim EU programima. 
12. aprila u Sarajevu (hotel Hollywood), s ciljem povećanja broja uspješnih aplikacija za program ”Mladi u akciji”, održan je prvi trening za organizacije iz BiH koje se bave pitanjima mladih. 
Treningu je prisustvovalo dvadesetak predstavnika organizacija koje se bave pitanjima mladih iz više gradova Bosne i Hercegovine.
Cilj treninga je bio upoznavanje zainteresiranih organizacija sa procedurom prijave projekta, popunjavanjem prijave (aplikacije) odnosno cjelokupne pripreme projekta.
U okviru projekta planirana su četiri jednodnevna treninga za pripremu aplikacija u dva kruga, za dvije grupe zainteresiranih organizacija. Prvi krug jednodnevnih treninga održat će se u Sarajevu, a drugi u Banja Luci. Ista grupa organizacija treba da prisustvuje jednom krugu. 
Drugi trening u Sarajevu održat će se  13. maja 2013. godine.
Predviđeni datumi održavanja drugog kruga jednodnevnih treninga u Banja Luci su: 7. juni 2013. i 5. juli 2013. godine. 
Kreativna Evropa cijeloživotno učenje
 
Kreativna evropa Cijeloživotno učenje
 
ODRŽAN DRUGI EYCA INFO DAN

 

U subotu 09. marta 2013. godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, održan je drugi po redu „EYCA info dan", u organizaciji Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH i Omladinske organizacije AUCTUS iz Banja Luke, koja je nositelj licence za razvoj ISIC I EYCA kartica za mlade u BiH.

Oko 30 predstavnika omladinskih organizacija iz više gradova u Bosni i Hercegovini bilo je u prilici da se upozna sa popustima i pogodnostima koje mladima pruža Evropska omladinska kartica. Iskustva sa terena prenijeli su volonteri iz AUCTUS-a, koji već 6 mjeseci rade na razvoju i promociji kartice u svojim lokalnim sredinama.

Gazela Pudar, predstavnica EYCA kartice u Republici Srbiji, prenijela je iskustva iz dugogodišnjeg razvoja Evropske omladinske kartice, koja promovira informiranost, mobilnost i participaciju mladih. Bosna i Hercegovina je postala pridruženi član EYCA asocijacije (Evropska asocijacija za omladinsku karticu) zahvaljujući tome što je Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH završila svu zakonsku proceduru za pristupanje Bosne i Hercegovine Parcijalnom sporazumu Vijeća Evrope o mobilnosti mladih putem omladinske kartice. Nakon toga, potpisan je Ugovor o pridruživanju između Evropske asocijacije za omladinsku karticu i NVO AUCTUS iz Banja Luke, nositelja licence za razvoj i distribuciju benefit kartica za mlade u BiH (EYCA i ISIC kartice) u junu 2012. godine, na EYCA konferenciji u Moskvi. Mladi u BiH trenutno mogu da koriste oko 50 EYCA popusta različiti u visini od 5-50%, na prijevoz, smještaj, kupovinu odjeće i dr., u Sarajevu, Banja Luci, Gradišci i Bijeljini, a u pripremi su popusti u još nekoliko gradova u BiH. Aleksandra Mitrović, predsjedavajuća Parcijalnog sporazuma za mobilnost mladih putem omladinske kartice Vijeća Evrope, koja je predstavila mogućnosti za mlade na evropskom nivou. Također, ovom prilikom, prisutnima su predstavljene aktivnosti i planovi Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, koja daje podršku razvoju ove kartice u BiH.

U drugom dijelu programa, održane su kratke prezentacije programa EU „Mladi u akciji", IPA projekta "EU podrška koordinaciji i implementaciji koordiniranoj politici za mlade u Bosni i Hercegovini", te Instituta za razvoj mladih i zajednice KULT iz Sarajeva.

Više informacija o pogodnostima EYCA kartice može se naći na www.eyca.ba i www.eyca.org

eyca.jpg

 
ODRŽANA PROMOCIJA PROGRAMA OMLADINSKE BANKE U BiH

U ponedjeljak 04. 02. 2013. godine, u Sarajevu, održana je promocija programa Omladinske banke u BiH, u organizaciji Fondacije Mozaik i Komisije za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini. Program Omladinske banke finansiran je od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kao i  32. općine u BiH. Pored članova Omladinskih banaka iz 32. općine iz BiH i načelnika općina, prisutni su bili i predstavnici Fondacije Ana i Vlade Divac (Srbija), predstavnici Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Republike Srbije, te članovi delegacije šefa misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH. Prisutnima se obratili, David J. Barth, šef misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, Biljana Čamur, pomoćnica ministra civilnih poslova BiH, Mirjana Nikolić, predsjednica Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu u Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport Republike Srbije i direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić.

Program Omladinske banke BiH ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih. Od 2008. do 2012. godine, mladi u 27 općina su realizirali 675 projekata čija je ukupna vrijednosi 2.520.432 KM. Sredstva za realizaciju projekata osigurali su Fondacija Mozaik iz sredstava donatora, partnerske općine, te lokalna zajednica kroz mobilizaciju lokalnih resursa. Svi projekti su realizirani zahvaljujući radu 9.447 volontera koji su uložili 159.898 volonterskih sati kako bi doprinijeli poboljšanju društvenog i ekonomskog života u svojim zajednicama. Čak 328.556 osoba imalo je koristi od realizacije ovih projekata.

  526596_441587925913066_453088194_n.jpg150952_441588145913044_619731720_n.jpg

 

562992_441588265913032_1981488719_n.jpg 579707_441588965912962_64429343_n.jpg

 
ORGANIZIRAN PRVI EYCA INFO DAN
U Banjoj Luci je u subotu, 22.12.2012.godine održan prvi EYCA info dan, u organizaciji Komisije za koordinaciju pitanja mladih Bosne i Hercegovine i omladinske organizacije AUCTUS iz Banja Luke.  Osnovni cilj bio je promocija Evropske omladinske kartice, osnovnih ciljeva i vrijednosti koje kartica promovira, dosadašnji razvoj kartice i primjeri dobre prakse iz regiona i Evrope. Evropska omladinska kartica (EYCA) je omladinska benefit kartica, koja svim mladima do 30 godina starosti omogućava korištenje niza popusta širom Evrope, a promovira veću društvenu participaciju, informiranost i mobilnost mladih. Maja Starčević, predstavnica organizacije AUCTUS predstavila je dosadašnji rad i projekte koje je realizirala organizacija AUCTUS, uključujući projekat sa volonterima iz 10 gradova koji su se uključili u razvoj kartice na lokalnoj razini.  Predsjednica  Komisije za koordinaciju pitanja mladih BiH, Mirjana Nikolić, predstavila  je rad i rezultate komisije.  Aleksandra Knežević, predsjedavajuća Odbora Parcijalnog sporazuma o mobilnosti mladih kroz omladinsku karticu, pri Vijeću Evrope  prezentirala je projekte i programa za mlade koji se realizuju na evropskom nivou.  Gost na prvom EYCA info danu bila je i Gazela Pudar, predstavnica organizacije EURO 26 iz Srbije koja je predstavila historijat razvoja kartice, kao i primjere dobre prakse. Programe za mobilnost mladih koji se trenutno realizira kod nas, predstavili su predstavnici  Ferijalnog saveza Republike Srpske i medjunarodnih organizacija AIESEC i IAESTE. Na konferenciji je sudjelovalo 50 predstavnika omladinskih organizacija  iz 15 gradova, koji su iskazali želju i namjeru da se u skorijoj budućnosti uključe u razvoj kartice na lokalnom nivou, te da programe za mlade koji se realizuju na evropskom nivou  promoviraju u svojim zajednicama i na taj način omoguće mladima iz naše države veću participaciju i informiranost, što je jedan od osnovnih ciljeva i same EYCA kartice.
Više informacija o EYCA karticama možete pronaći na sajtu www.eyca.ba
 
dscn0640.jpgdscn0652.jpgdscn0672.jpg
 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća > Kraj >>

Rezultati 36 - 40 od 123