ODRŽAN TREĆI TRENING “PRIPREMA APLIKACIJA ZA PROGRAM MUA”

Krajem februara 2013. godine počela je realizacija jednogodišnjeg projekta „Podrška Bosni i Hercegovini (BiH) u specifičnim programima Evropske unije (EU): MEDIA 2007, Kreativna Evropa, Cjeloživotno učenje, Mladi u akciji i PROGRESS“. Partneri u realizaciji ovog projekta koji finansira Evropska unija, su: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH, Direkcija za Evropske integracije Bosne i Hercegovine (DEI) i EPRD konzorcijum. Cilj projekta je pružiti podršku institucijama BiH i potencijalnim aplikantima iz BiH da uzmu veće učešće u specifičnim EU programima. 06. juna 2013, godine, u Banja Luci  održan je treći trening za organizacije iz BiH koje se bave pitanjima mladih, a s ciljem povećanja broja uspješnih aplikacija za program ”Mladi u akciji”, Treningu je prisustvovalo oko 30. predstavnika organizacija koje se bave pitanjima mladih iz više gradova Bosne i Hercegovine. U ime Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, prisutnima se obratila Branka Malešević, potpredsjednik Komisije i pomoćnik ministra u Vladi Republike Srpske. Cilj treninga je bio upoznavanje zainteresiranih organizacija sa procedurom prijave projekta, popunjavanjem prijave (aplikacije) odnosno cjelokupne pripreme projekta. Četvrti i posljednji  trening će se održati u Banja Luci 05. jula 2013. godine.
dscn0801_final.jpg
slika-3_final.jpg

slika-bl-2_final.jpg 

 
ZAVRŠEN PRVI CIKLUS PROMOCIJE ISIC I EYCA KARTICA U BH GRADOVIMA

Komisija za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Omladinskom organizacijom AUCTUS iz Banja Luke, koja je nosilac licence za razvoj ISIC I EYCA kartica za mlade u BiH, realizuje prezentaciju programa EYCA na području cijele Bosne i Hercegovine, s ciljem dalje promocije programa i uključivanja mladih iz lokalnih zajednica u realizaciju projekta. Naime, u periodu od 22. 04 do 24. 05. 2013. godine, uspješno je izvršena prezentacija programa EYCA u pet bh. gradova i to: Trabinju, Mostaru, Istočnom Sarajevu, Zenici i Banja Luci. Kroz prvi ciklus promocije prošlo je oko 100 predstavnika Omladinskih organizacija iz BiH, a učesnici su  bili u prilici da se upoznaju sa popustima i pogodnostima koje mladima pruža Evropska omladinska kartica. Iskustva sa terena prenijeli su volonteri iz AUCTUS-a, koji već 6 mjeseci rade na razvoju i promociji kartice u svojim lokalnim sredinama. Svi učesnici treninga koji su ispunjavali uvjete dobili su na poklon EYCA karticu. Tokom prvog ciklusa realizirane promocije programa ukupno je podijeljeno 84. EYCA kartica. Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH, će tokom juna mjeseca tekuće godine, realizirati promociju ISIC I EYCA kartica u preostalih pet gradova po ranije utvrđenom rasporedu. Više informacija o pogodnostima EYCA kartice može se naći na www.eyca.ba  i www.eyca.org 

slika-1_final.jpg 

slika-2_final.jpg 

 
ODRŽANA DVA SEMINARA U OKVIRU IPA PROJEKTA
U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, od 20. do 21.5.2013. godine, u okviru IPA projekta “EU podrška koordinaciji i implementaciji Koordinirane politike za mlade u BiH“, orgnizirana su dva seminara na  teme: „ Finansijsko upravljanje i strategije prikupljanja sredstava” i “Upravljanje grantovima u kontekstu EU programa za mlade i predpristupnih fondova“. Na seminaru su pored predstavnika Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, učestvovali i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih ministarstava, Brčko distrikta BiH, te predstavnici NVO sektora iz BiH. 
Učesnici seminara su stekli nova znanja i vještine u oblasti finansijskog stanja i mogućnosti dodatnog finansiranja Komisije, tehnike prikupljanja sredstava, finansijsko upravljanje sa posebnim naglaskom na finansijski menadžment u realizaciji projekata implementiranih od strane budžetskih korisnika, te kreiranje budžeta za projekte EU programa za mlade i predpristupnih fondova. 
IPA projekat “EU podrška koordinaciji i implementaciji Koordinirane politike za mlade u BiH“, se realizira kroz pet komponenti usmjerenih na povećanje kapaciteta Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH, kao i drugih projektnih korisnika, poboljšanje monitorniga i evaluacijskih procedura, te unapređenje znanja vezanog uz razvoj programa zajednice za mlade.
dscn0785_final.jpg 
dscn0791_final.jpg 
dscn0798_final.jpg 

 
JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINGU: „PRIPREMA APLIKACIJA ZA PROGRAM MLADI U AKCIJI“

 

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE NA TRENINGU:

„PRIPREMA APLIKACIJA ZA PROGRAM MLADI  U AKCIJI"

 

Krajem februara 2013. godine počela je realizacija jednogodišnjeg projekta „Podrška Bosni i Hercegovini (BiH) u specifičnim Programima Evropske Unije (EU): MEDIA 2007, Kreativna Evropa, Cjeloživotno učenje, Mladi u akciji i PROGRESS". Partneri u realizaciji ovog Projekta, kojeg financira Evropska unija, su Direkcija za Evropske integracije Bosne i Hercegovine (DEI), Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCP), Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH i EPRD konzorcijum. Cilj Projekta je pružiti podršku organizacijama i institucijama BiH i potencijalnim aplikantima iz BiH da uzmu učešće u specifičnim EU programima.

 

Jedan od specifičnih EU programa je i Program „Mladi u akciji" program namijenjen mladima cijele Evrope. U toku je realizacija ciklusa Programa 2007-2013. Ukupan budžet programa za navedeni ciklus iznosi 885 miliona eura. Program „Mladi u akciji" podstiče aktivizam  mladih i obuhvata mlade u dobi od 13 do 30 godina.

 

U cilju pružanja detaljnijih informacija o mogućnostima Programa „Mladi u akciji" i podrške zainteresovanim organizacijama u pripremi prijava za grantove u okviru javnog poziva Programa „Mladi u akciji" za 2013. godinu, gore navedeni Projekt organizuje informativni trening.

 

Trening je namijenjen svim zainteresovanim organizacijama koje se bave pitanjima mladih.

 

Trening će se održati  07. juna 2013. godine u Banja Luci. Organizacije zainteresovane za učešće u treningu trebaju poslati popunjen PRIJAVNI FORMULAR na e-mail  adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli .  Rok  za prijavu je petak, 31. maj 2013. godine.    

 

 

PRIJAVNI FORMULAR

Ime i Prezime

 

Kontakt podaci

Tel:

Mobilni tel:

e-mail:

Organizacija/Institucija

 

Sjedište Organizacije/Institucije

 

Pozicija u organizaciji/instituciji

 

Kontakt podaci organizacije/institucije

Tel/fax:

e-mail:

 

 

OKVIRNI DNEVI RED TRENINGA

 

 

  1. Opšte informacije o programu „Mladi u akciji"
  2. Vodič za program "Mladi u akciji" za 2013.godine
  3. Informacije o Akciji 2 i Pod-akciji 3.1 - programske akcije otvorene BiH
  4. Prijava projekta po javnom pozivu za 2013. godinu

 

             - Godišnji plan Programa „Mladi u akciji" za 2013.godine

             - Elektronska prijava projekta

 

  1. Vodič za prijavu projekta u okviru Akcije 2

 

  1. Vodič za prijavu projekta u okviru Podakcije 3.1

 

  1. Primjeri uspješnih projekata

 

  1. Procedure i pravila za realizaciju granta

 

-Sporazum o grantu

-Procedure plaćanja

 

  1. Često postavljana  pitanja o programu „Mladi u akciji"

 

 

 

NAPOMENA:

Trening za pripremu aplikacija je jednodnevni te ne uključuje noćenje, a troškove puta snose organizacije koje šalju svog predstavnika/cu na trening.

Početak treninga je planiran za 10.00 a završetak u 17.00 sati, uz pauze za osvježenje i ručak koji organizuje projekt.

Eventualna pitanja možete slati na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli

 
KONFERENCIJA O RADU VIJEĆA UČENIKA BOSNE I HERCEGOVINE
U ponedjeljak 13. maja 2013. godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je konferencija na kojoj su  prezentirani rezultati rada Mreže Vijeća učenika BiH. Konferencija je organizirana  u saradnji sa Komisijom za koordinaciju pitanja mladih u BiH, OKC-om iz Banja Luke i ACED-om. U ime Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH prisutnim učesnicima se obratila  predsjednica Komisije Mirjana Nikolić, te tom prilikom predstavila rad Komisije u proteklom periodu, te istakla plan za buduće aktivnosti. Na konferenciji su se obratili  i  Federalni ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić, Damir Marjanović iz Sarajevskog kantona, Mirko Trifunović iz Zeničko-dobojskog kantona, Zlatko Hadžiomerović iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, te Nela Sladojević iz Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Vlade RS. Učenici iz svih krajeva BiH su na postavljena pitanja ministrima nadležnim za mlade dobili odgovore i obećanja na neka konkretna pitanja kako bi unaprijedili položaj srednjoškolaca na prostoru cijele BiH. Na kraju konferencije učenici su predstavili drvenu štafetu napravljenu u obliku BiH, te su izrazili nadu da će se svake godine organizirati štafeta za učenike u saradnji sa Komisijom za koordinaciju pitanja mladih u BiH i svih ministarstava nadležnih za pitanja mladih u cijeloj BiH, kako bi zajedničkim radom unaprijedili položaj srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.
Konferencija o radu vijeća učenika BiH
 
Konferencija o radu vijeća učenika BiH 
 
Konferencija o radu vijeća učenika BiH 

 
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća > Kraj >>

Rezultati 31 - 35 od 122