U Sarajevu konferencija „Borba protiv govora mržnje na internetu“

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Povjerenstvo za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Centrom za omladinski razvoj- PRONI, organizirali su konferenciju „Borba protiv govora mržnje na internetu”. Cilj održavanja konferencije je da se dodatno skrene pozornost na problem govora  mržnje na internetu i ukaže na njegove rizike za demokratiju i za mlade ljude.

 “Govor mržnje, kako je definirano od strane Vijeća Europe, obuhvata sve oblike izražavanja koji šire, potiču, promoviraju ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam ili druge oblike mržnje utemeljene na netoleranciji, uključujući netoleranciju izraženu u formi agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminacije i neprijateljstva prema manjinama, migrantima i ljudima imigrantskog podrijetla”, rekao je tajnik Ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat, te naglasio da je primjetno da se u posljednjim godinama govor mržnje vratio u javni prostor.

Član Povjerenstva za koordinaciju pitanja mladih u BiH Danijela Topić, ukazala je da ovom problemu treba pristupiti sistematski, a ne „gašenjem vatre“ kada bude prekasno.

Posebna pozornost na konferenciji posvećena je mogućnostima da se kod mladih ljudi smanji razina prihvatanja govora mržnje putem interneta, da se mapira govor mržnje na internetu i razviju instrumenti sa konstruktivnim odgovorima, pruži  pozornost i solidarnosti za ljude i skupine na meti govora mržnje putem interneta i zalaganje za razvoj i konsenzus oko europskih političkih instrumenata u borbi protiv govora mržnje, te da se pruži potporamladim ljudima u borbi za ljudska prava.

Konferenciji u Sarajevu, uz predstavnike omladinskih organizacija iz cijele BiH, nazočili su i zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice Predrag Jović i ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović.


slika-web-konferencija1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
slika-web-konferencija2.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
slika-web-konferencija3.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
slika-web-konferencija4.jpg
 
 
Poziv za učešće na konferenciji „Borba protiv govora mržnje na internetu“
There is no translation avialable, please select a different language.
 
Održan drugi trening "Erasmus + YiA "
There is no translation avialable, please select a different language.
 
Seminar u oblasti omladinske politike na temu socijalne inkluzije mladih u osjetljivim situacijama u
There is no translation avialable, please select a different language.
 
Erasmus+ poziv za 2016. godinu, EAC/A04/2015
There is no translation avialable, please select a different language.
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 16 - 20 od 123