Основне информације о БиХ

Главни град:
Сарајево
Површина:
52.280 km2
Становништво:4.354.911 (1991)
Најнижа тачка:град Неум, 0 m
Највиша тачка:Маглић, 2386 m
Обална линија:21,2 km
Народи:Бошњаци, Срби, Хрвати, Остали.
Службени језици:босански, српски, хрватски.

 

Grb BiH


Zastava BiH


Himna BiHUstavБосна и Херцеговина се налази у средишњем дијелу Балканског полуотока. На сјеверу, западу и југозападу граничи са Републиком Хрватском, а на истоку и југу са Државном заједницом Србијом и Црном Гором. Босна и Херцеговина има мали излаз на море у дужини од око 21 км обалне линије код Неума.

Босна и Херцеговина се административно дијели на Федерацију Босне и Херцеговине (51%) и Републику Српску (49%). Федерација БиХ се дијели на десет (10) кантона, а кантони на опћине. Република Српска административно се дијели на регије, а затим и на општине. Териториј Брчког који је био под арбитражом, није припао ни Федерацији БиХ ни Републици Српској, већ је одлуком Арбитражне комисије за Брчко стављен под управу државе Босне и Херцеговине као засебан дистрикт.

Босна и Херцеговина се састоји од четири велике географске цјелине.
Средња Босна
(12.920 квадратних км, 1.249.000 становника) захваћа планински средњобосански простор; то је најразвијенији дио државе који је од најстаријих времена раскршће и стјециште различитих утицаја и интереса сусједних перипанонских, кршких и суб-медитеранских крајева.

Босанско-херцеговачки високи крш (11.842 квадратних км, 325.000 становника) обухвата планинско-кршки простор западне Босне и Херцеговине; то је најслабије насељен и најсиромашнији дио државе - само је 9% површине обрадиво, а у градовима живи мање од 30% становника.

Медитеранска регија, тзв. Ниска Херцеговина (5.399 квадратних км, 296.000 становника) најмања је географска цјелина Босне и Херцеговине, то је загорски простор средњег приморја.