Informacija “Erasmus +: mladi” perspektive za organizacije mladih u Bosni i Hercegovini

Informacija 

"Erasmus +: mladi" perspektive za organizacije mladih u

Bosni i Hercegovini  

   

april, 2014



Obrazloženje

Ova informacija je urađena u okviru Projekta " Podrška za učešće Bosne i Hercegovine u posebnim programima EU: MEDIA, Creative Europe, Cjeloživotno učenje, Mladi na djelu i PROGRESS programi", kojeg finansira Evropska unija. Partneri u projektu su Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Projekt je implementirao EPRD konzorcij u period od februara 2013. do juna 2014. Projektni zadatak za komponentu " Mladi u akciji" predviđao je, pored ostalog, izradu dva pisana materijala u svrhu pomoći organizacijama za mlade u Bosni i Hercegovini u upoznavanju sa ciljevima, strukturom i procedurama akcija za mlade u okviru novog EU programa „Erasmus+" tačnije njegovog segmenta namijenjenog mladima. Ti materijali su: „Informacija o "Erasmus+:Mladi" perspektive za organizacije mladih u Bosni i Hercegovini" i „Smjernice za pripremu prijedloga projekta/aplikacije za grant u okviru Erasmus+ segment za mlade". Ključne reference korištene prilikom pisanja ovih materijala su "Vodič za Erasmus+ program" objavljen u januaru 2014. godine, koji je sastavni dio javnog poziva za podnošenje projektnih prijedloga. Preporučuje se organizacijama za mlade u Bosni i Hercegovini, koje su zainteresirane za mogućnosti finansiranja projekata u okviru Programa „Erasmus+" segment za mlade, da pročitaju oba materijala.

 

Šta je "Erasmus +"

"Erasmus +" je novi program EU u oblastima obrazovanja, obuke, mladih i sporta za period od 2014. do 2020. "Erasmus +" ima za cilj da podrži zemlje Programa u njihovim naporima da se efikasnije koristi evropski potencijal ljudskog i društvenog kapitala i da se poboljšaju prilike za saradnju i mobilnost sa zemljama Partnerima naročito u oblastima visokog obrazovanja i mladih. "Erasmus +" je rezultat integracije sedam evropskih programa koji su implementirani u periodu 2007.-2013.[1]

 

Šta je "Erasmus+: Mladi"

"Erasmus+: Mladi", koji konceptualno predstavlja nastavak Programa "Mladi u akciji", je integralni dio Programa "Erasmus+" koji objedinjuje aktivnosti isključivo vezane za mogućnosti neformalnog i informalnog učenja za mlade. Specifični ciljevi segmenta za mlade unutar "Erasmus+" programa definirani su u Poglavlju III EU Regulative Br. 1288/2013 Evropskog parlamenta i Vijećea od 11.decembra 2013. godine kojom se uspostavlja "Erasmus+" EU program za obrazovanje, obuku, mlade i sport.[2]

 

Specifični ciljevi "Erasmus+: Mladi"

Za aktivnosti u polju mladih specifični ciljevi definirani su u skladu sa m ciljem Programa "Erasmus +" koji je, između ostalog, doprinos postizanju ciljeva strategije "Evropa 2020"[3], strateškog okvira za obrazovanje i obuku "ET 2020"[4] i obnovljenog Okvira obrazovne saradnju u oblasti mladih (2010-2018)[5]. Ti specifični ciljevi u oblasti mladih su:

 

  • poboljšanje nivoa ključnih kompetencija i vještina mladih ljudi, uključujući i mlade koji imaju manje mogućnosti; promovisati učešće u demokratskom životu u Evropi i na tržištu rada, aktivno građanstvo, interkulturalni dijalog, socijalnu uključenost i solidarnost, posebno kroz povećane mogućnosti za mobilnost mladih i onih koji su aktivni u radu sa mladima ili organizacijama za mlade u cilju učenja kao i kroz pojačane veze između oblasti mladih i tržišta rada;

 

  • poticanje poboljšanja kvaliteta u radu sa mladima, posebno kroz pojačanu saradnju između organizacija na polju mladih i/ili drugih zainteresiranih strana;

 

  • nadopunjavanje politike reformi na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i podrška razvoju politike za mlade zasnovane na znanju i dokazima, kao i priznavanje neformalnog i informalnog učenja, posebno kroz poboljšanu politiku saradnje, bolju upotrebu EU transparentnosti i alata za priznavanje i kroz širenje dobrih praksi;

 

  • unapređenje međunarodne dimenzije aktivnosti mladih i uloge onih koji rade sa mladima i organizacija za mlade kao strukture podrške za mlade u komplementarnosti sa vanjskom akcijom Evropske unije, posebno kroz promociju mobilnosti i saradnje među akterima iz Programskih zemalja, Partnerskih zemalja i međunarodnih organizacija i kroz ciljanju izgradnju kapaciteta u Partnerskim zemljama.

 

Svaki prijedlog projekta u oblasti mladih treba predvidjeti postizanje specifičnih ciljeva u skladu sa onom Ključnom akcijom u okviru koje se projekt podnosi.

 

Ključne akcije i vrste projekata

Tri Ključne akcije predstavljaju glavninu sveukupne strukture "Erasmus+" programa. Ključna akcija 1 namijenjena je mobilnosti pojedinaca u svrhu učenja, Ključna akcija 2 je za saradnju između organizacija i Ključna akcija 3 za reformu politike na nacionalnom nivou. U pogledu implementacije „Erasmus+" programa važno je znati da postoje dva tipa akcija tj. centralizirane akcije kojima rukovodi Evropska komisija preko svoje Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu (EACEA) i decentralizirane akcije kojima rukovode nacionalne agencije (NA) uspostavljenje u svakoj Programskoj zemlji. U slučaju centralizovanih akcija aplikacije za projektni grant se podnose agenciji EACEA u Brisel, u slučaju decentralizovanih akcija aplikacije se podnose nacionalnoj agenciji u kojoj je uspostavljena organizacija aplikant.

 

Ključna akcija 1

Individualna mobilnost u svrhu učenja

Ključna akcija 2

Saradnja za inovaciju i razmjenu dobrih praksi

Ključna akcija 3

Podrška reformi politike  

Decentralizirane

(NAs)

 

Centralizirane

(EACEA)

Decentralizirane

 (NAs)

Centralizirane

 (EACEA)

Decentralizirane

 (NAs)

Projekt mobilnosti za mlade ljude i osobe koje rade sa mladima:

 

v  Razmjene mladih

v  Evropska volonterska služba

v  Mobilnost osoba koje rade sa mladima

Veliki događaji evropske volonterske službe

Strateška partnerstva u oblasti mladih

Izgradnja kapaciteta

Sastanci između mladih i donosioca odluka u oblasti mladih

 

 

Ključna akcija 1: Individualna mobilnost u svrhu učenja uključuje nekoliko vrsta transnacionalnih projekata mobilnosti za mlade to su: 1) projekti mobilnosti za mlade (Razmjene mladih i Evropska volonterska služba) i za osobe koje rade sa mladima; 2) Veliki događaji Evropske volonterske službe.

1)      Projekti mobilnosti za mlade i osobe koje rade sa mladima

Razmjene mladih su projekti mobilnosti zasnovani na saradnji između dvije ili više organizacija učesnica iz različitih zemalja unutar i izvan Europske unije. Ova vrsta projekata uključuje mlade ljude koji se sastaju i žive zajedno do 21 dan sa ciljem da razvijaju kompetencije, izgrađuju svijest o društveno relevantnim temama, otkrivaju nove kulture i da jačaju vrijednosti kao što su solidarnost, demokratija i prijateljstvo. Učesnici projekata razmjene mladih zajedno osmišljavaju i pripremaju program rada koji se provodi tokom razmjene. Program rada je miks različitih aktivnosti kao što su: radionice, vježbe, debate, igranje uloga (role-play), simulacije, aktivnosti na otvorenom.

Evropska volonterska služba (EVS) je projekat mobilnosti koji pruža priliku mladim ljudima u dobi od 17-30 da daju svoj doprinos radu organizacija koje se bave različitim pitanjima mladih kao što su politike za mlade, lični razvoj i društveno-obrazovni razvoj mladih ljudi, građanski angažman, socijalna zaštita, inkluzija ugroženih, okoliš, kultura, kreativnost itd. Volonteri obavljaju svoju neplaćenu službu u punom radnom vremenu do 12 mjeseci u nekoj drugoj zemlji unutar, ili izvan Europske unije. EVS projekt uključuje od 1 do 30 volontera koji mogu da svoju volontersku službu obavljaju individualno ili u grupi. Volonteri čija služba traje dva mjeseca ili duže imaju pravo na jezičku podršku. Evropska komisija će pružiti online lingvističku podršku.

Mobilnost osoba koje rade sa mladima uključuje projektnu aktivnost: obuka i umrežavanje osoba koje rade sa mladima. Ova vrsta aktivnosti podržava profesionalni razvoj osoba koje rade sa mladima kroz: a) učešće na seminarima i trening kursevima; događaje za uspostavljanje kontakata, studijske posjete; b) posao u sjeni (job shadowing)/period obzervacije u inostranstvu u organizaciji koja je aktivna u oblasti mladih.

 

2. Veliki događaji evropske volonterske službe

Veliki događaji evropske volonterske službe je akcija koja ima za cilj da podrži projekte volontiranja koji uključuju najmanje 30 EVS volontera u okviru evropskih ili svjetskih događaja u polju mladih, kulture i sporta (npr. svjetski samiti mladih, Evropski grad mladih). U skladu sa osnovnom idejom evropske volonterske službe i ključnim principima volontiranja ova akcija daje priliku mladim ljudima da doprinesu aktivnostima i inicijativama organiziranim u okviru nekog evropskog/međunarodnog događaja. Ova akcija također podržava 'dopunske aktivnosti' koje mogu uključivati ​​projekte osmišljene za organizaciju propratnih aktivnosti kao što su konferencije, seminari, sastanci i radionice u cilju promovisanja vrijednosti EVS-a u toku događaja.

 

Ključna akcija 2: Saradnja za inovaciju i razmjenu dobrih praksi uključuje dva tipa projekata: 1) Strateška partnerstva na polju mladih; 2) Izgradnja kapaciteta u oblasti mladih

Strateška partnerstva na polju mladih je akcija koja podržava projektne aktivnosti koje imaju za cilj jačanje saradnje između organizacija u razmjeni dobrih praksi; razvoj, testiranje i/ili implementaciju inovativnih praksi; priznavanje i vrednovanje znanja, vještina i kompetencija stečenih kroz formalno, neformalno i informalno učenje; saradnju između regionalnih vlasti radi promocije sistema za mlade i njihove integracije u akcije lokalnog i regionalnog razvoja; transnacionalne inicijative koje podstiču poduzetnička razmišljanja i vještine, da ohrabri aktivno građanstvo i društveno poduzetništvo.

Izgradnja kapaciteta u oblasti mladih je akcija koja podržava niz projektnih aktivnosti kao što su: politički dijalog, saradnja, umrežavanje i razmjena praksi (seminari, konferencije, radionice i sastanci), događaji velikih razmjera za mlade; informacije i kampanje za podizanje svijesti; razvoj informacija, komunikacija i medijskih alata; razvoj metoda, alata i materijala za rad sa mladima, modula obuke i instrumenata za dokumentovanje naučenog kao što je Youthpass; stvaranje novih oblika rada s mladima.

 

            Ključna akcija 3: Podrška reformi politike je dizajnirana u svrhu ohrabrivanja struktuiranog dijaloga između mladih ljudi i donosioca odluka. Ova Ključna akcija se implementira kroz:

Struktuirani dijalog: sastanci između mladih i donosioca odluka, akcija koja podržava projektne aktivnosti kao što su: nacionalni i transnacionalni seminari za dijalog o pitanjima relevantnim za Struktuirani dijalog[6] ili Strategiju za mlade EU[7]; nacionalni sastanci i transnacionalni seminari koji pripremaju teren za zvanične konferencije mladih; događaji koji promovišu rasprave i teme u domenu politike za mlade; online konsultacije mladih; debate između donosioca odluka i mladih; događaji koji simuliraju funkcioniranje demokratskih institucija i uloge donosioca odluka unutar tih institucija.

 

Institucije uključene u implementaciju "Erasmus+: Mladi" 

 

Ključne institucije i organizacije odgovorne za implementaciju, praćenje, evaluaciju i razmjenu znanja kada je riječ o "Erasmus+: Mladi" su: Evropska komisija i njena Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu (EACEA), nacionalne agencije (NA) i Salto resursni centri za mlade (SALTO). Evropska komisija upravlja budžetom, postavlja prioritete i kriterije i nosi ukupnu odgovornost za strukture zadužene za provedbu Programa na nacionalnom nivou. EACEA je odgovorna za implementaciju centralizovanih akcija Programa „Erasmus+". Nacionalne agencije promovišu i implementiraju Program u svojim zemljama. SALTO[8] ima za cilj da poboljša kvalitet „Erasmus+" projekata u oblasti mladih. Svaka od ovih institucija i organizacija na svojim web stranicama pruža detaljne i ažurirane informacije o "Erasmus +: Mladi", uključujući javne pozive za podnošenje prijedloga (pogledati popis web linkova na stranici 8).

 

Tko može učestvovati?

 

Učešće organizacija za mlade u „Erasmus+" programu definirano je u pozivu za prijedloge i „Vodiču za Erasmus+ program" unutar kriterija prihvatljivosti za svaku akciju. U pogledu učešća postoje dvije kategorije zemalja: Programske zemlje i Partnerske zemalje. Programske zemlje mogu u potpunosti učestvovati u svim „Erasmus+" akcijama, to je 28 zemalja članica Europske unije; zemlje EFTA/EEA; zemlje kandidati za EU: Turska, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Partnerske zemalje mogu učestvovati u određenim akcijama „Erasmus+" programa tačnije u oblasti visokog obrazovanja i mladih. Partnerske zemlje uključuju Partnerske zemlje u susjedstvu EU i druge partnerske zemlje.

 

Bosna i Hercegovina je zemlja u kategoriji Partnerskih zemalja u susjedstvu EU među zemljama Zapadnog Balkana. „Vodič za Erasmus+ program" jasno definiše kriterije za svaku akciju u smislu tko ima pravo podnijeti prijavu (aplikant) i tko ima pravo učestvovati (partneri). Trenutno, organizacije i mladih ljudi starosti 13-30 porijeklom iz Bosne i Hercegovine imaju pravo da učestvuju (ne kao aplikanti već kao partneri) u projektima u okviru:

Ključne akcije 1:

Ø  Razmjene mladih

Ø  Evropska volonterska služba

Ø  Mobilnost osoba koje rade sa mladima

Ø  Veliki događaji evropske volonterske službe

Ključne akcije 3:

Ø  Struktuirani dijalog: sastanci između mladih i donosioca odluka u oblasti mladih

 

Nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini rade na ispunjavanju uvjeta za djelimično učešće što podrazumijeva potpisivanje Međunarodnog sporazuma sa Evropskom komisijom u 2014. godini. To bi u budućnosti omogućilo organizacijama za mlade iz Bosne i Hercegovine da učestvuju i kao partneri i kao aplikanti u određenim centralizovanim akcijama za mlade u okviru „Erasmus+" programa. 

 

Prijava projektnih prijedloga u oblasti mladih

 

Prijave projektnih prijedloga u okviru decentralizivanih akcija se podnose nacionalnim agencijama  (NA) u zemljama u kojim su registrovani aplikanti, a u centralizovanim akcijama se podnose Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizelne djelatnosti i kulturu (EACEA) u Briselu. Pravila za podnošenje projektnih prijedloga su definirana u okviru kriterija prihvatljivosti za svaku akciju posebno i nalaze se u „Vodiču za Program Erasmus+". Svaka organizacija koja namjerava učestvovati u "Erasmus+" mora biti registrovana u Jedinstvenom sistemu registracije (Unique Registration Facility/URF) Portala Evropske komisije namijenjenog učesnicima. Registracija uključuje pružanje osnovnih infomacija o pravnom i finansijskom statusu organizacije. Nakon objavljivanja opšteg poziva 12. decembra 2013., periodično se objavljuju pozivi za podnošenje prijedloga projekata na web stranicama EACEA. Organizacije za mlade koje imaju interes za sudjelovanje u „Erasmus+" programu trebaju često pregledati relevantne web stranice gdje mogu dobiti ažurirane informacije o mogućnostima financiranja kao i saznati više o ciljevima, prioritetima „Erasmus+" programa kao i procedurama za prijavu. Takođe postoje i online resursi i alati osmišljeni u cilju pomoći organizacijama za mlade u pripremi projekata i razmjene znanja (npr. alat za traženje partnera, portal za diseminaciju rezultata).

 

 

Izvori i alati na internetu  

  • Vodič za Program "Erasmus+":

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/documents/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

 

  • Evropska komisija:

http://ec.europa.eu/education/opportunities/index_en.htm  

 

  • Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizelne djelatnosti i kulturu (EACEA):

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus_en

 

  • Pozivi za projektne prijedloge po pojedinačnim akcijama uključujući informacije o rokovima za prijavu i uputstvima o proceduri prijavljivanja:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

 

  • SALTO Resursni centar za mlade Jugoistočne Evrope:

https://www.salto-youth.net/rc/see

 

  • Portal za traženje partnera:

https://www.salto-youth.net/tools/otlas-partner-finding

 

  • Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Herzegovine:

http://www.mcp.gov.ba

 

  • Komisija za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini

http://mladi.gov.ba

 

  • Mladi u akciji:

http://www.mladiuakciji.ba

 

 

 

 



[1] 1) Program cjeloživotnog učenja; 2) Program mladi u akciji; 3) Program Erasmus Mundus ; 4) Tempus; 5) Alfa; 6) Edulink; 7) Programi kooperacije sa industrializiranim zemljama u oblasti visokog obrazovanja.

[2] http://new.eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32013R1288

[3] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:2020:FIN:EN:PDF

[4] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52009XG0528(01)&from=EN

[5] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009G1219(01)&from=EN

 

 

 

[6] Struktuirani dijalog je inicijativa EU za raspravu o uključenosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti u saradnji za razvoj Evropske zajednice. Izvor: http://ec.europa.eu/europeaid/who/partners/civil-society/documents/final_structured_dialogue_background_document_en.pdf

[7] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2009:0200:FIN:EN:PDF

[8] SALTO stands for: Support, Advanced Learning and Training Opportunities

 
< Prošli   Sljedeći >