Održan sastanak sa predstavnikom European Youth Forum-a
Sastanak predstavnika Komisije sa predstavnikom European Youth Forum-a održan je 26.10. 2007. godine sa početkom u 10h u sali Ministarstva civilnih poslova. Sastanku su prisustvovali gdin. Ante Martić, Youth Work Development and Mobility Policy Officer ispred European Youth Forum-a, a ispred Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH gđa. Valida Repovac Pašić, predsjednica Radnoga tijela za međunarodnu suradnju.

Gđa. Pašić je upoznala gosta sa strukturom i radom Komisije za koordinaciju pitanja mladih u BiH. Gostu su predstavljene dosadašnje aktivnosti kao i  postignuti rezultati. Također se razgovaralo o predstojećim aktivnostima vezanim za izradu dokumenta Omladinska politika.

Gosp. Martić je u kratkim crtama predstavio ulogu i rad European Youth Forum-a sa sjedištem u Briselu. Ova organizacija okuplja sva nacionalna vijeća za mlade i omladinskih organizacija zemalja potpisnica konvencije Vijeća Evrope.

 

Preporuke i zaključci:
  • Iskustva zemalja koje imaju na državnom nivou Agenciju za mlade (npr. Makedonija) su mnogo bolja od onih zemalja koje imaju ministarstva za mlade ili državna tajništva za mlade (npr. Grčka) u sklopu vlade.
  • Napraviti akcioni plan za pristup mladima (pojedincima) koji nisu aktivni u nevladinom sektoru. Obratiti pažnju na mlade sa posebnim potrebama, mlade koji pripadaju manjinama, itd.  
  • Potrebno je inicirati kreiranje državne platforme nevladinih organizacija u BiH
  • Dogovorena je saradnja Komisije i European Youth Forum-a u smislu eventualne posjete Briselu, mogućeg članstva i saradnje sa zemljama članicama EYF-a.
  • Izvještaj posjete BiH će biti objavljen na stranici www.youthforum.org
 
< Prošli   Sljedeći >