Inicijativa - Zakon o volonterizmu

Komisija za koordinacija pitanja mladih u BiH će povodom Međunradnog dana mladih, simbolično uputiti inicijativu za izradu i usvajanje nacrta Zakona o dobrovoljnom radu – volonterizmu u BiH.

Dobrovoljni rad – volontiranje ima sve veću ulogu u modernom društvu, posebno u BiH gdje na taj način svaka osoba ima mogućnost djelovati za korist zajednice, biti koristan i činiti dobro, ali pri tome i izgrađivati samog sebe te pronalaziti svoje mjesto u društvu. Volonteri, u smislu onih koji djeluju dobrovoljno bez ikakvoga vlastitoga interesa, u našoj zemlji imaju mogućnost i za sticanje radnih navika i uticaj na promjene u društvu pri čemu se sami izgrađuju u odgovorne i aktivne građane.

Značaj volontiranja prepoznat je od strane Ujedinjenih Nacija, Vijeća Europe i Europske Unije koji su kroz svoje posebne konvencije, Rezolucije i Deklaracije istakli volonterizam kao ključni segment razvoja i djelovanja savremenog društva.

Bosna i Hercegovina, uprkos značaju dobrovoljnoga rada, nema pravni okvir za ovaj vid djelovanja mladih, te volontere i volontiranje (dobrovoljni rad) ne priznaje kao pravnu kategoriju.

Jedino priznata kategorijavolonterasu stažistipripravnici koji su regulirani propisima o radnim odnosima, iako se oni ne mogu smatrati volonterima, jer svoje usluge ne pružaju dobrovoljno jer je stažiranje obavezni preduslov za polaganje državnog ispita, koji je propisan za određena zanimanja.

Na drugoj strani, ni propisi o obligacionim odnosima, posebno odredbe ugovora o djelu, ne pružaju odgovarajući pravni osnov za angažiranje volontera jer se predmet ugovora o djelu (izvođenje određenog zadatka) razlikuje od ugovora o vršenju volonterskih usluga, čiji je predmet izvršavanje dobrovoljnog rada. Osim toga, bitan element ugovora o djelu je plaćanje naknade izvršitelju za obavljeni posao.  

Na osnovu navedenoga uviđamo kako u BiH ne postoji pravni osnov za angažiranje volontera što dovodi do niza prepreka za volonterski - dobrovoljni rad u našoj zemlji.

U  vezi s tim, Komisija za koordinaciju pitanja mladih je pokrenula inicijativu izrade nacrta Zakona o volonterizmu koji bi jasno definirao prava i obaveze volontera u BiH.

Moramo napomenuti da se sličan Zakon već usvojio u zemljama u okruženju i sa njima već imamo intenzivne kontakte oko prikupljanja svih potrebnih informacija za izradu Zakona o volonterizmu u BiH. Zakon će obuhvatiti segmente kao što su:
  1. DEFINICIJA VOLONTERA
  2. PRAVA VOLONTERA PREMA ZAKONU O RADU
  3. VOLONTIRANJE I POREZNI PROPISI
  4. PRAVA VOLONTERA PREMA ZAKONIMA O MIROVINSKOM I ZDRASTVENOM OSIGURANJU
  5. ULOGA I STATUS VOLONTERA IZ INOZEMSTVA itd.
Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH je stalno radno tijelo Vijeća ministara BiH kojeg čini 18 članova, od kojih 8 dolazi iz vladinog, a 10 direktno iz nevladinog sektora i na taj način smo svjesni kakve posljedice u stvarnosti izaziva nepostojanje Zakona o volonterizmu u Bosni i Hercegovini. Zato imamo razloga tokom našega mandata pokrenuti ovu značajnu inicijativu za dobrobit svih mladih ljudi, ali i kompletne zajednice u kojoj živimo.
 
< Prošli   Sljedeći >