7th Melaka International Youth Dialogue
Delegacija Komisije u sastavu Dženana Ibišević,  Dijana Andrić i Dejan Erešić, predvođena predsjednicom Nađom Lutvikadić, u periodu od 24. do 30. juna 2007. godine je boravila u Melaki u Maleziji na sedmoj konferenciji „Melaka Inernational Youth Dialogue – Youth and tourism“ u organizaciji WAY – World Assembly of Youth. 

 

Na konferenciji je predstavljena Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH, kao i ciljevi njenog rada.  Preporuke koje su predstavnici Komisije dali tokom Konferencije biće uvrštene u Deklaraciju koja će služiti kao dokument sa kojima će se učesnici konferencije koristiti  pri lobiranju u različitim institucijama. Drugi dan seminara premijer pokrajine Malaka organizovao je prijem u svojoj rezidenciji za sve učesnike Konferencije, pri čemu je izrazio zahvalnost posebno predstavnicima koji su došli iz Evrope. Nakon svečanog govora predstavnici Komisije su obavili kratak razgovor sa premijerom gdje su iskoristili priliku da predstave Komisiju i njene aktivnosti.
Tokom boravka na Konferenciji vođeni su i pregovori i dogovoreno je da se uspostavi ured WAY-a u BiH, kao i o mogućnosti organizacije konferencije za omladinske organizacije iz BiH i susjednih zemalja pod pokroviteljstvom WAY-a.

Melaka International Youth dialogue - MIYD

„Melaka International Youth dialogue“ je godišnji program organizovan od strane World Assembly of Youth – WAY, koji okuplja omladinu i mlade lidere iz cijelog svijeta kako bi se diskutovalo o bitnim i aktuelnim pitanjima vezanih za mlade.
Od 2001. godine WAY je posvetio pažnju nizu pitanja vezanih za mlade kao što su globalizacija, zapošljavanje mladih, mladi i ICT, uloga mladih u procesu donošenja odluka, jačanje nacionalnih omladinskih vijeća itd.
Svaka konferencija se završava donošenjem deklaracije koja služi kao vodić za mlade, kako bi se osvrnuli na odabrane teme u svojim zajednicama, zemljama i regijama.

Ciljevi MIYD 2007 su:

Identificiranje mogućnosti učešća omladine u sektoru turizma
-  Kreiranje strategije kojom će mladi moći učestvovati u ovom sektoru
-  Izgradnja platforme za razmjenu iskustava i znanja iz ove oblasti
- Diskusija o ulozi vlada, NGO-a i privatnog sektora u pružanju pomoći mladima pri ulasku u ovaj sektor
- Uspostava saradnje, kolaboracije i kooperacije između organizacija i pojedinaca prisutnih na konferenciji  
 
< Prošli   Sljedeći >